סיכום שופטים, פרק כ"א
פרק כ"א בספר שופטים מתאר את סיומה של מלחמת האחים הקשה בין שבט בנימין לבין שאר שבטי ישראל, ואת הניסיונות של בני ישראל לתקן את ההרס שנגרם, ולהבטיח את המשכיותו של שבט בנימין שכמעט הושמד לחלוטין במלחמה.
שבועת ישראל והמצוקה בעקבותיה
לאחר המלחמה עם בני בנימין, מתאספים בני ישראל בבית אל ומתאבלים על השמדת שבט בנימין, שהושאר עם 600 גברים בלבד אשר נמלטו אל סלע רימון. הם נזכרים בשבועה שנשבעו במצפה לפני תחילת הקרב, לפיה אף אחד מהם לא ייתן את בנותיו לנשים לבני בנימין. כעת הם מבינים שהשבועה הזו תוביל להכחדתו הסופית של שבט בנימין, מכיוון שלא נותרו להם נשים להינשא להן ולהעמיד צאצאים.
פתרון ראשון – נשים מבנות יבש גלעד
בני ישראל מחפשים פתרון למצב. הם מחפשים מי מהשבטים לא השתתף באספה במצפה, כיוון שמי שלא השתתף ייחשב כמי שלא לקח חלק בשבועה. הם מגלים שאנשי יבש גלעד לא שלחו נציגים לאספה. בני ישראל מחליטים לשלוח כוח צבאי ליבש גלעד, להרוג את כל הגברים והנשים הנשואות בעיר, ולחטוף את הנשים הבתולות כדי לתת אותן לנשות בני בנימין.
הם מוציאים להורג את תושבי יבש גלעד, ומביאים 400 נשים בתולות ממקום זה למחנה בני בנימין בסלע רימון. אך המספר אינו מספיק, שכן נותרו 600 גברים, ועדיין חסרות 200 נשים.
פתרון שני – חטיפת בנות משילה
בני ישראל ממשיכים לחפש פתרון עבור בני בנימין הנותרים. הם מייעצים להם ללכת אל החגיגה השנתית בשילה, שם יוצאות הנערות במחולות בכרמים. הם מציעים לבני בנימין לחטוף נשים מבנות שילה בזמן הריקודים, וכך להשיג את 200 הנשים הנוספות הנחוצות להם. בכך הם עוקפים את שבועת ישראל, שכן הנשים נחטפות, ולא ניתנות בנישואים על ידי משפחותיהן.
בני בנימין פועלים לפי התוכנית, חוטפים את הנשים משילה, וחוזרים לנחלתם. בכך שבט בנימין ניצל מהכחדה ומתחיל להתאושש.
סיום הספר
הפרק, וספר שופטים כולו, מסתיים באמירה שממחישה את חוסר הסדר והשלטון באותה תקופה: "בַּיָּמִים הָהֵם אֵין מֶלֶךְ בְּיִשְׂרָאֵל, אִישׁ הַיָּשָׁר בְּעֵינָיו יַעֲשֶׂה." פסוק זה מסכם את התקופה המתוארת בספר שופטים – תקופה של כאוס חברתי, דתי ומוסרי, שבה לא הייתה מנהיגות מרכזית לעם ישראל.
סיכום
פרק כ"א מתאר את מאמצי בני ישראל לתקן את הנזק החמור שנגרם לשבט בנימין בעקבות מלחמת האחים, וממחיש את חוסר הסדר והחוקיות באותה תקופה. אף על פי שבני ישראל פעלו כדי לשמר את שבט בנימין, הדרכים בהן נקטו – הרג אנשי יבש גלעד וחטיפת הנשים משילה – מעידות על השפל המוסרי ששרר בעם. הפרק והספר כולו מסתיימים בתחושת כאוס ואנרכיה, המבטאים את הצורך במנהיגות חזקה לעם ישראל.