שופטים פרק ג'

 סיכום שופטים, פרק ג'

בפרק ג' של ספר שופטים מתואר המעגל החוזר של חטא, עונש, הצלה באמצעות שופט, וחזרה לחטא. בפרק זה מופיעים שלושה שופטים: עתניאל בן קנז, אהוד בן גרא, ושמגר בן ענת. הפרק מציג גם את האויבים שעמדו מול עם ישראל בתחילת תקופת השופטים.

עמים שנותרו בארץ למבחן בני ישראל

הפרק פותח בתיאור העמים שנשארו בארץ ישראל אחרי מות יהושע, כפי שה' השאיר אותם במתכוון, כדי לבחון את בני ישראל וללמד אותם את דרכי המלחמה. בין העמים שנותרו נמנים הפלשתים, הכנענים, הצידונים, והחווים. עמים אלו ישבו בקרבת שבטי ישראל, ומהווים מקור להשפעה שלילית עליהם, שכן בני ישראל החלו להתערב בהם, נשאו את בנותיהם לנשים ונתנו את בנותיהם לבניהם, ובכך התחילו לעבוד את אלוהי העמים הללו, כולל הבעל והאשרה.

עתניאל בן קנז

כאשר בני ישראל החלו לעבוד את אלוהי הכנענים, ה' כועס עליהם ומעניש אותם בכך שהוא נותן אותם ביד כושן רשעתים, מלך ארם נהריים. העם סובל במשך שמונה שנים תחת שלטונו של כושן רשעתים. בני ישראל זועקים לעזרה, וה' שולח להם מושיע – עתניאל בן קנז, אחיו הצעיר של כלב. רוח ה' נחה על עתניאל, והוא מצליח לגבור על כושן רשעתים ולשחרר את בני ישראל. כתוצאה מכך, הארץ שוקטת במשך ארבעים שנה, עד למותו של עתניאל.

אהוד בן גרא והצלת ישראל מיד מואב

לאחר מות עתניאל, בני ישראל שוב חוטאים ועובדים את אלוהי העמים, וה' נותן אותם בידי עגלון מלך מואב. עגלון כובש את יריחו (עיר התמרים) ושולט על ישראל במשך שמונה-עשרה שנה. העם זועק לה' לעזרה, והוא שולח את אהוד בן גרא, משבט בנימין, שמאלי (אדם ששמאלו היא ידו החזקה), כדי להציל את העם.

אהוד מכין לעצמו חרב דו-להבית באורך של אמה, וחוגר אותה מתחת לבגדיו בצד ימין. הוא יוצא בשליחות להביא מנחה לעגלון, ובזמן שהוא נפגש איתו בארמונו, אהוד מבקש לדבר עם עגלון בסוד. עגלון, שמתואר כאיש שמן מאוד, שולח את משרתיו. כשהם לבד, אהוד שולף את החרב מתחת לבגדיו, תוקע אותה בבטנו של עגלון, והחרב נבלעת בבשרו. לאחר מכן, אהוד נמלט ונועל את דלתות החדר מאחוריו.

אהוד בורח בחזרה לארץ ישראל, מכנס את בני ישראל וקורא להם לצאת למלחמה נגד מואב. בני ישראל מנצחים בקרב, ומכים כ-10,000 מואבים. בעקבות הניצחון, מואב נכנעת לישראל, והארץ שוקטת למשך שמונים שנה.

שמגר בן ענת

הפרק מסתיים בתיאור קצר על שמגר בן ענת, שהכה 600 פלשתים במלמד הבקר (כלי ששימש לריסון בקר). שמגר הציל את ישראל מידי הפלשתים, אם כי התיאור על פועלו קצר ולא מפורט כמו אצל השופטים הקודמים.

סיום

בפרק זה מתואר המעגל החוזר של חטא, עונש, זעקה לה', הצלה באמצעות שופט, ושוב חטא. הפרק מציג את הקושי המתמשך של עם ישראל לשמור על נאמנות לה' אל מול ההשפעות החיצוניות של עמי כנען, לצד השופטים שמצליחים להושיע את העם ולהחזירו לדרך הישר לתקופות של שקט.